LIVE TEXT | Război în Ucraina. Dosar penal împotriva unui fost colonel GRU pentru discreditarea forțelor ruse. Putin vorbește despre revoluție în Rusia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Dosar penal împotriva unui fost colonel GRU pentru discreditarea forțelor ruse. Putin vorbește despre revoluție în Rusia

Putin a declarat la 19 iulie că Rusia și-a depășit deja „limita revoluțiilor din ultimul secol”, ca răspuns la menționarea evenimentului turistic Mayevka care a avut loc în mai.

Soldați ucrainieni. Foto: Profimedia

UPDATE 06.40 Forțele ruse au lansat un atac extins cu rachete și drone împotriva infrastructurii portuare și cerealiere din sudul Ucrainei pe 19 iulie, care ar putea sublinia și mai mult obiecțiile Rusiei față de reînnoirea acordului cu cereale la Marea Neagră, având și scopul să împiedice capacitatea Ucrainei de a exporta cereale. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat lovituri folosind 16 rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare, opt rachete antinavă Kh-22, șase rachete de croazieră Onyx, o rachetă aeriană ghidată Kh-59 și 32 de drone Shahed de fabricație iraniană. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au vizat în mod predominant infrastructura civilă și militară din regiunea Odesa cu rachete Kh-22 și Onyx și că forțele ucrainene au doborât 37 de ținte aeriene, inclusiv 13 Kalibr, o rachetă Kh-59 și 23 Shahed. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au vizat în mod deliberat infrastructura necesară pentru executarea acordului cu cereale la Marea Neagră în Odesa, Jytomyr și alte regiuni. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au lovit terminal de cereale și petrol și au avariat rezervoare și echipamente de încărcare. Ministrul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației, Mykola Solskyi, a raportat că loviturile rusești au distrus 60.000 de tone de cereale în portul Chornomorsk din regiunea Odesa în noaptea de 19 iulie. Comandamentul Operațional de Sud a adăugat că atacurile rusești au vizat și zonele de coastă din regiunea Mykolaiv și unele infrastructuri din orașul Herson. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a declarat că loviturile rusești din 19 iulie „au avut loc practic simultan” și că forțele ruse probabil au încercat să copleșească sistemele de apărare aeriană ucraineană. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că acest atac a fost cel mai intens atac cu rachete și drone asupra Oblastului Odesa de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022.

UPDATE 06.43 Surse ruse, în afară de Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut că atacurile rusești în sudul Ucrainei au avut ca scop dezmembrarea infrastructurii portuare necesare pentru acordul cu cereale la Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au lovit infrastructura militară ucraineană și depozitele de muniții din regiunea Odesa și baza aeriană Kanatove din regiunea Kirovohrad. Bloggeri afiliați la Kremlin și foști oficiali împuterniciți au susținut că loviturile rusești au deteriorat infrastructura portuară, de depozitare a cerealelor și instalațiile industriale din regiunea Odesa. Unii ultranaționaliști ruși au cerut Ministerului Apărării din Rusia să autorizeze lovituri suplimentare pentru a distruge portul ucrainean și infrastructura de export a cerealelor, pentru a se asigura că niciun acord cu cereale nu poate fi reînnoit vreodată. Un blogger care a fost în mod obișnuit sceptic cu privire la efortul de război al Kremlinului a susținut că, campania de lovitură rusă este mai mult „răzbunatoare” decât „funcțională operațională” și a dat vina pe Statul Major rus pentru irosirea eforturilor ruse (și probabil a stocului în scădere a armelor de precizie rusești) în lovirea infrastructurii civile ucrainene, mai degrabă decât a infrastructurii militare.

UPDATE 06.22 Biroul prezidențial din Africa de Sud a anunțat că președintele rus Vladimir Putin nu va participa în persoană la summitul BRICS de la Johannesburg din august 2023. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va reprezenta Rusia la summit, iar președintele Putin va participa prin apel video.

UPDATE 06.09 O explozie la un teren de antrenament rusesc din raionul Kirovskyi ocupat (Raionul Islam Terek), sud-estul Crimeei, a perturbat utilizarea de către Rusia a autostrăzii Tavrida care leagă estul Crimeei de Sevastopol, pe 19 iulie. Surse rusești și ucrainene au raportat că depozitele de muniții rusești au detonat în urma unei explozii la poligonul de antrenament Starokrymskyi din Kirovski. Imaginile geolocalizate au arătat explozii la depozitul de muniții rusesc raportat la sud de Aivazovske (25 km nord-vest de Feodosia). Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a declarat că exploziile au făcut ca o groapă de gunoi să ia foc și a anunțat că oficialii de ocupație ruși vor bloca circulația pe autostrada Tavrida până când vor fi gestionate consecințele incendiului. Aksyonov a anunțat și evacuarea a 2.000 de locuitori. Aksyonov a declarat că la momentul publicării cauza exploziei este necunoscută, iar oficialii de ocupație ruși nu au acuzat în special forțele ucrainene că au lovit infrastructura militară rusă. Un reprezentant al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andriy Yusov, a negat afirmațiile conform cărora generalul-maior șef al GUR Kyrylo Budanov a confirmat implicarea Ucrainei în explozie. Cu toate acestea, bloggerii ruși au acuzat forțele ucrainene că au lovit un depozit de muniție rusesc, dar nu au oferit o sugestie consecventă cu privire la mijloacele pe care le-ar fi putut folosi Ucraina pentru a realiza această lovitură. Unii bloggeri ultranaționaliști au susținut că explozia a stârnit critici la adresa oficialilor militari ruși din cadrul Kremlinului, deoarece acești oficiali continuau să mintă cu privire la situația din Crimeea.

UPDATE 05.55 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 19 iulie și au făcut câștiguri în aceste zone. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 iulie indică faptul că forțele ucrainene au făcut câștiguri în apropiere de Andriivka (la 10 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la nord și la sud de orașul Bakhmut și au forțat forțele ruse să se retragă din pozițiile la nord-est de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcțiile Berdyansk (zona de frontieră Zaporijia-Donețk) și Melitopol (vestul Oblast Zaporijia). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, maiorul Valerii Shershen, a declarat că forțele ucrainene au avansat cu mai mult de un kilometru într-o zonă nespecificată a direcției Melitopol. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse nu au rotații și întăriri pe frontul Zaporijia și la sud de Bakhmut, ceea ce împiedică forțele ruse să recupereze pozițiile pierdute. blogger a prognozat că întârzierile continue în rezolvarea acestor probleme de rotație și întărire la sud de Bakhmut amenință cu consecințe grave pentru gruparea rusă din zonă.

UPDATE 05.39 Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeniy Prigojin și comandantul Wagner Dmitri Utkin i-au salutat pe luptătorii Wagner la noua bază Wagner de lângă Asipovichy, Belarus, pe 18 iulie. Filmări postate pe 19 iulie și relizate probabil pe 18 iulie îl arată pe Prigojin adresându-se luptătorilor Wagner la câmpul de lângă Belarusovichy. Prigojin i-a întâmpinat pe luptători în Belarus într-o ceremonie a cărei simbolism demonstrează că Prigojin încă controlează Grupul Wagner. Prigojin i-a înmânat steagul Wagner care arborase anterior la baza militară principală a Grupului Wagner din Molkino, Krasnodar Krai, comandantului local Wagner – un bărbat cu prenumele Sergey și indicativ „Pioneer” – care va comanda forțele Wagner în Belarus. „Pioneer” a primit cinci Ordine de Curaj și a participat la lupte în Siria, Republica Centrafricană, Sudan, Mali și alte țări. Prigojin a declarat că evenimentele curente nespecificate din Ucraina sunt o „rușine la care [Wagner] nu trebuie să participe”, dar a recunoscut că Wagner se poate întoarce în Ucraina atunci când Wagner poate fi sigur că luptătorii Wagner nu vor fi forțați să se „rușineze”. Prigojin a prezentat, de asemenea, în mod ceremonial panglici cu steaguri rusești și belaruse, astfel încât „nimeni nu va crede că [Wagner] luptă fără steag și fără patrie, așa cum au spus unii”. Prigojin a declarat că personalul Wagner va rămâne în Belarus „de ceva timp” și că va face „face din armata belarusă a doua armata din lume” - o insultă îndreptată împotriva Ministerului rus al Apărării. Prigojin a mai declarat că Wagner se va lansa într-o nouă călătorie în Africa după regruparea în Belarus. Un bărbat neidentificat – se pare că Dmitry Utkin (indicativ „Wagner”) – le-a mulțumit și luptătorilor Wagner pentru munca lor și pentru că l-au făcut ca Wagner un nume celebru în lume. Utkin a spus că „acesta este doar începutul celei mai mari lucrări care va fi realizată în curând”. ISW nu poate confirma identitatea bărbatului care a fost prezentat drept Utkin. Dacă bărbatul este într-adevăr Utkin, această ceremonie ar marca prima apariție publică a lui Utkin din 2016. Bloggeri ruși au raportat că, câteva mii de luptători Wagner au participat la această ceremonie.

UPDATE 05.25 Surse ruse au susținut că Wagner va continua să opereze în străinătate în țări africane, deși implicarea lui Prigojin în aceste activități rămâne neclară. O sursă rusă a publicat pe 19 iulie un clip audio aparent de la Prigojin, în care Prigojin a declarat că a vândut o parte din „activele africane” ale lui Wagner unui cumpărător nespecificat pentru a plăti obligațiile existente – dar că acest lucru nu va reduce niciun program Wagner în țările africane. Bloggeri afiliați lui Wagner au distribuit declarațiile comandantului Wagner Alexander Ivanov pe 19 iulie, în care Ivanov a susținut că Wagner continuă să-și schimbe instructorii în Republica Centrafricană (CAR). Ivanov ar fi declarat că angajații Wagner din CAR nu sunt militari și nu au semnat contracte militare cu Ministerul rus al Apărării. Ivanov a declarat că Prigojin intenționează să extindă prezența Wagner în Africa, în ciuda schimbării nespecificate în structura afacerilor Wagner în regiune și l-a citat pe Prigojin spunând că „negocieri concrete” au loc în această chestiune.

UPDATE 05.10 Președintele rus Vladimir Putin continuă să-și arate cunoștințele despre istoria Rusiei în momente ciudate, de data aceasta părând să avertizeze împotriva posibilității revoluției în Rusia. Putin a declarat la 19 iulie că Rusia și-a depășit deja „limita revoluțiilor din ultimul secol”, ca răspuns la menționarea evenimentului turistic Mayevka care a avut loc în mai. Mayevka a fost o întâlnire ilegală a muncitorilor revoluționari, organizată în afara Moscovei în perioada țaristă, dar cuvântul poate fi asociat și cu sosirea primăverii. Putin a mai spus că speră ca evenimentul turistic Mayevka să nu „ducă la o revoluție”. Putin a făcut anterior o aluzie aparent fără legătură și neîndemnatică la istoria Rusiei la un angajament public din octombrie 2022, când a vorbit despre cauzele Rebeliunii Pugaciov din secolul al XVIII-lea, observând că aceasta a început pentru că centrul părea slab și pentru că cineva a decis că el este țar – o observație care de atunci părea a fi fost cu un scop.

UPDATE 04.45 Autoritățile ruse au deschis un dosar împotriva unui afiliat al clubului ultranaționalist Angry Patriots pentru discreditarea forțelor ruse, determinând Clubul Angry Patriots să facă cereri explicite oficialilor ruși. Presa rusă a informat pe 18 iulie că autoritățile ruse au inițiat un dosar penal împotriva fostului colonel Vladimir Kvachkov din Direcția Principală de Informații (GRU), în temeiul articolului pentru discreditarea Forțelor Armate Ruse. Membrul Angry Patriots Club, Viktor Alksnis, a susținut pe 18 iulie că a discutat cu Kvachkov și a confirmat deschiderea cazului. Clubul Angry Patriots a denunțat oficial cazul penal și a cerut autorităților ruse să pună capăt „persecuției” asupra lui Kvachkov. Kvachkov a vorbit recent la evenimentul organizat de Angry Patriots Club din 25 iunie la Moscova, menit să susțină criticile de lungă durată împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a conducerii militare ruse. Este posibil ca Kvachkov să fi atras atenția autorităților ruse la eveniment, deși este probabil că autoritățile au fost conștiente de activitățile sale, având în vedere că Kvachkov a părăsit recent închisoarea în 2019, după ce a ispășit o pedeapsă de șase ani pentru crearea unei grupări teroriste și pentru un complot ce viza răsturnarea guvernului. Kvachkov a cerut manifestări de violență „împotriva reprezentanților puterii de stat” într-un mesaj video din 2017 și a recunoscut că a promovat propaganda antiguvernamentală în rândul armatei. Serviciul Federal de Securitate (FSB) ar fi încercat anterior să-l cenzureze pe Igor Girkin, membru notabil al Angry Patriots Club.

UPDATE 04.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove și nu au făcut progrese confirmate pe 19 iulie. Ministerul rus al Apărării (MOD) și bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au făcut progrese la nord-est de Kupiansk. Ministerul rus al Apărării a susținut că unitățile ruse au avansat mai mult de un kilometru în adâncime și doi kilometri în lățime în direcția Kupyansk și au capturat gara Movchanove lângă Lyman Pershyi (11 km nord-est de Kupyansk). Alte surse ruse au susținut că forțele ruse au preluat controlul stației de cale ferată Movchanove de lângă Lyman Pershyi, precum și pozițiile din apropierea Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk) și Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk). Un proeminent blogger rus a susținut că elemente ale Armatei a 6-a Arme Întrunite (Districtul Militar de Vest) au atacat de câteva zile punctele întărite ucrainene de la vest de Lyman Pershyi și au avansat recent doi kilometri în zonă. ISW nu a observat confirmarea vizuală a acestor afirmații. Fostul ministru de interne al Republicii Populare Lugansk (LNR), Vitali Kiselev, a susținut că luptele grele continuă în apropiere de Synkivka.

UPDATE 04.11 Forțele ucrainene au continuat să apere pozițiile în zona Kupiansk pe 19 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă să țină ferm în direcția Kupiansk. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat pe 18 iulie că ofensivele rusești în această direcție nu au avut succes. Malyar și șeful regiunii Lugansk ucrainene, Artem Lysohor, au susținut că forțele ucrainene din direcția Kupyansk au inițiativa.

image

UPDATE 03.47 Forțele ruse au continuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 19 iulie și nu au făcut progrese confirmate. Fostul șef ucrainean al Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse au încercat în mod repetat să avanseze în direcția Svatove-Kreminna și au atacat constant pozițiile ucrainene din Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) pentru a stabili o nouă linie defensivă pentru a proteja Lysychansk. Haidai a declarat că situația în direcția Svatove-Kreminna, totuși, s-a stabilizat. Un blogger rus a susținut că forțele ruse ale Regimentului 1 de tancuri (Divizia 2 de Infanterie Motorizată de Gardă, Armata 1 de Tancuri de Gardă, Districtul Militar de Vest) operează în apropierea liniei Svatove-Kreminna. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au făcut câștiguri în apropiere de Karmazynivka (12 km sud-vest de Svatove), deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Un blogger a susținut că forțele ruse au sondat pozițiile ucrainene în apropiere de Torske (15 km vest de Kreminna) și că forțele ruse și forțele ucrainene s-au angajat în lupte de intensitate redusă în zona pădurii Serebryanske de lângă Dibrova (6 km sud-vest de Kreminna). Alți bloggeri ruși au susținut că luptele poziționale continuă în acest domeniu. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat fără succes forțele ucrainene în direcția Vesele (la 30 km sud de Kreminna).

UPDATE 03.27 Forțele ucrainene au condus atacuri la sol în vecinătatea Kreminnei și nu au înregistrat niciun câștig confirmat pe 19 iulie. Ministerul apărării rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes elemente ale Grupării Centrale a Forțelor Ruse în apropiere de Karmazynivka, Shepilove (9,5 km sud-est de Kreminna), Bilohorivka și Kreminna din Luhans, care au atacat fără succes elementele forțelor ucrainene din Oblast de Rusia și din Luhan. lângă Bilohorivka, regiunea Donețk (33 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat forțele ruse la nord-vest de Novovodyane (17 km sud-vest de Svatove).

UPDATE 03.14 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe flancurile nordice și sudice ale lui Bakhmut pe 19 iulie și au înregistrat câștiguri în unele zone. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 iulie indică faptul că forțele ucrainene au avansat spre vest de Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la nord și la sud de orașul Bakhmut și au forțat forțele ruse să se retragă din pozițiile la nord-est de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut). bloggeri ruși au distribuit imagini pe 19 iulie, pretinzând că arată forțele ucrainene care efectuează atacuri asupra pozițiilor de tranșee rusești în apropiere de Dubovo-Vasylivka (7 km nord-vest de Bakhmut) cu vehicule blindate non-occidentale. Bloggeri ruși au susținut pe 18 și 19 iulie că forțele ucrainene au făcut progrese marginale în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și au eliberat noi poziții deținute pe înălțimi dominante la periferia vestică a așezării. Alți bloggeri au susținut că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Klișchiivka și Andriivka. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene încearcă să restabilească controlul asupra pozițiilor recent pierdute pe înălțimi dominante în apropiere de Klishchiivka.

image

UPDATE 03.00 Forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate în zona Bakhmut pe 19 iulie și nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat fără succes în direcția Minkivka (16 km nord-vest de Bakhmut), Hryhorivka (9 km nord-vest de Bakhmut), Berkhivka (4 km nord de Bakhmut) și Ivanivske (6 km vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au alungat forțele ucrainene din pozițiile deșinute pe înălțimi dominante nespecificate lângă Klișchiivka.

UPDATE 02.49 Forțele ruse continuă să desfășoare formațiuni și unități de elită pentru a sprijini operațiunile defensive rusești în jurul lui Bakhmut. Ministerul rus al Apărării a publicat imagini pe 19 iulie care arată elemente ale Diviziei 98 Aeropurtate de Gardă (VDV) care se apără împotriva atacurilor ucrainene flancurile nordice ale frontului la Bakhmut. Surse ruse au distribuit, de asemenea, imagini pe 19 iulie care arată elemente ale Brigăzii a 11-a VDV care operează în direcția Bakhmut. ISW a observat anterior elemente ale Diviziei 106 VDV care apără la nord și la sud de Bakhmut, iar surse ruse au susținut că Brigada 31 VDV și Brigada 364 a Forțelor Speciale (Direcția Principală a Statului Major al Rusiei) operează, de asemenea, în direcția Bakhmut.

UPDATE 02.37 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk pe 19 iulie și au obținut câștiguri confirmate sau pretinse. Ministerul rus al Apărării a raportat că elementele rusești ale Grupării de Forțe de Sud au respins atacurile ucrainene în apropiere de Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Nevelske (13 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat, de asemenea, atacuri de sondare în apropiere de Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) și Kurta Balka (5 km est de Avdiivka).

image

UPDATE 02.18 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk pe 19 iulie și au obținut câștiguri marginale. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 iulie indică faptul că forțele ruse au făcut progrese marginale la nord-vest de Marinka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Nevelske, Krasnohorivka (22 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, maior Valerii Șerșen, a raportat că detașamentele rusești de asalt „Storm-Z” au condus operațiuni ofensive nereușite între Oleksandrivka (26 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat, de asemenea, fără succes în apropiere de Avdiivka.

UPDATE 02.05 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia și au făcut progrese în zonă începând cu 19 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 iulie arată că forțele ucrainene au avansat la nord de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au obținut un succes nespecificat lângă Staromayorske. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au obținut succes în direcțiile Velyka Novosilka-Staromayorske (până la 9 km sud de Velyka Novosilka) și Novosilka-Staromayorske (până la 10 km sud-vest și 9 km sud de Velyka Novosilka) și au stabilit controlul asupra noilor poziții nespecificate. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, maiorul Valerii Shershen, a raportat că unitățile de asalt ucrainene au desfășurat un număr semnificativ de acțiuni ofensive în direcția Velyka Novosilka-Staromayorske.Șerșen a declarat că forțele ruse pierd controlul focului în zona Staromayorske și că acesta este un vector al avansului ucrainean în direcția Berdyansk (zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat la 18 iulie că forțele ucrainene au obținut, de asemenea, un succes nespecificat pe linia Velyka Novosilka-Urojaine (până la 9 km sud de Velyka Novosilka).

UPDATE 01.52 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia pe 19 iulie, iar surse ruse au susținut că au făcut progrese limitate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Rivnopil (10 km sud-vest de Velyka Novosilka), Novodarivka (15 km sud-vest de Velyka Novosilka) și la nord de Pryyutne (14 km sud-vest de Velkya Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au recucerit poziții nespecificate lângă Rivnopil. Un alt blogger a distribuit imagini care susțin că arată elemente ale Brigăzii 34 Independente de Infanterie Motorizată ruse (Armata 49 de Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) care operează lângă Pryyutne.

image

UPDATE 01.35 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul Oblastului Zaporijia și au făcut progrese limitate în zonă pe 19 iulie. Șerșen a raportat că forțele ucrainene au avansat cu mai mult de un kilometru într-o zonă nespecificată în direcția Melitopol (vestul Oblast Zaporijia). Malyar a mai declarat că forțele ucrainene au obținut succes pe linia Mala Tokmachka-Novopokrovka (9-13 km sud-est de Orikhiv). Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au condus un atac fără succes lângă Robotyne (12 km sud de Orikhiv).

UPDATE 01.18 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene își continuă campania de interdicție în sudul Ucrainei. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că artileria ucraineană a blocat depozitele militare rusești în Burchak (42 km sud-vest de Orikhiv) și că apărarea antiaeriană rusă a interceptat rachete ucrainene care vizau Molochansk (42 km nord-est de Melitopol) și Melitopolul. Bloggerul a mai susținut că forțele ucrainene au lansat șase rachete HIMARS la Tokmak și că apărarea antiaeriană rusă a interceptat patru dintre cele șase rachete HIMARS. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a mai raportat că locuitorii au auzit explozii în Tokmak.

UPDATE 01.06 Surse ruse continuă să amplifice imaginile care indică faptul că forțele ucrainene dețin poziții pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Mai mulți bloggeri ruși au distribuit imagini care pretind că arată forțele ucrainene care încearcă să debarce și întăriri în apropierea podului Antonivksy, sugerând că forțele ucrainene continuă să dețină poziții limitate în zonă.

image

UPDATE 00.56 Duma de Stat a Rusiei a adoptat pe 19 iulie o lege în primă lectură și „în general” care permite Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) să aibă echipament militar greu. Legea modifică limbajul juridic în cadrul reglementărilor existente pentru Rosgvardia precizând că elementele Rosgvardia sunt autorizate să utilizeze arme și echipamente militare de luptă. Legea propune, de asemenea, reglementări care ar permite Rosgvardia să folosească echipament militar pentru eliberarea ostaticilor; pentru a proteja cetățenii, oficialii și personalul militar; a asigura securitatea în timpul revoltelor; a suprima activitățile grupurilor armate ilegale; si în alte situații nespecificate. Unul dintre redactorii legii, președintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, Andrey Kartapolov, a declarat că proiectul de lege adoptat „extinde în mod semnificativ capacitățile trupelor Rosgvardia”. Kremlinul și-a extins constant capacitățile de securitate internă în Rusia în urma rebeliunii Grupului Wagner din 24 iunie, iar șeful Rosgvardia, Viktor Zolotov, a anunțat ulterior pe 27 iunie că Rosgvardia va primi echipamente militare grele și tancuri. ISW a observat pe 18 iulie că surse rusești sugerau că măsurile recente de extindere a autorității Rosgvardiei îi vor permite să se poarte ca o formațiune militară rusă alternativă.

UPDATE 00.41 Grupul de partizani „Atesh” cu sediul în Crimeea ucraineană a lansat un alt atac cu succes asupra unui convoi militar rus din regiunea Herson ocupată pe 14 iulie. „Atesh” a raportat pe 19 iulie că partizanii au vizat două camioane rusești cu explozibili în apropiere de Knyaze-Hryhorivka, malul de est (stânga) al Oblastului Herson. „Atesh” a declarat că partizanii au distrus un camion și au deteriorat celălalt camion în timpul atacului.

UPDATE 00.29 Oficialii ruși continuă să aducă în Rusia copii ucraineni din teritoriile ocupate. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că oficialii ruși au adus 80 de liceeni ucraineni din regiunea Lugansk ocupată, în regiunea Kostroma din Rusia pentru a participa la pregătirea militară. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că studenții ucraineni urmează în prezent o pregătire militară la Academia Militară de Protecție împotriva Radiațiilor, Chimică și Biologică și Forțelor Inginerie din regiunea Kostroma. Radio Liberty a descoperit peste 10 instituții în orașele Shakhtarske, Khartsyzk, Novoazovsk și Donețk, care au trimis 31 de copii ucraineni din Mariupol ocupat la internatul „Polyany” din regiunea Moscova în primăvara anului 2022.

UPDATE 00.17 Belarusul și-a eliminat controalele la frontieră cu Rusia pe 18 iulie. Un oficial din Belarus a declarat pe 19 iulie că Belarusul și-a dezactivat controalele la frontieră cu Rusia în seara zilei de 18 iulie. Belarusul și-a restabilit inițial controlul la frontieră cu Rusia pentru prima dată în 28 de ani, în mai 2023, aparent pentru a opri mobilizarea cetățenilor ruși de la fuga de mobilizare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Cel puțin 25 de organizații din Sankt Petersburg sunt implicate în proiecte de construcții în Mariupolul ocupat. Ele utilizează până la 13 miliarde de ruble (141 de milioane de dolari) din fondul de rezervă al orașului Sankt Petersburg. Companiile private și persoanele fizice sunt, de asemenea, implicate în finanțarea proiectelor de infrastructură în Mariupolul ocupat și distrus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?